donderdag, april 24, 2014

UR PC (HQ-hoge kwaliteit) • UR Mobile  

Artikelen

Lydia Tjin-A-Koeng

In de Spotlight Lydia Tjin-A-Koeng

 

Vertel ons iets over jezelf. Waar ben je geboren, wie is je vader, moeder(wat is je achtergrond)..…

Ik ben Lydia B. Tjin-A-Koeng, geboren te Paramaribo op 24 december 1954, moeder van 2 grote dochters en voorlopig nog alleen nani van 1 kleindochter.
Ik ben het product van een Hindoestaanse moeder en een Chinese vader. Pa leeft nog, maar mamma is al 32 jaar geleden overleden.

Na de lagere school heb ik 1 jaar verprutst op het Lyceum en terug naar de MULO.
Daarna voor pa en ma op de Kweekschool gezeten (nooit les gegeven voor de klas).
In Nederland heb ik HBO – maatschappelijk werk & personeelswerk gedaan.
In Suriname gewerkt bij het Ministerie van Justitie en Politie op het Parket van de PG, tevens tolk in de Hindoestaanse taal bij het Hof van Justitie.
In Nederland de afgelopen 28 jaar verschillende banen gehad van directie secretaresse, consulent MCAD-alcohol verslaafden tot hoofd personeelszaken. Doe ook free lance vertalingen en ondertiteling voor het NOB in Hilversum.

Sinds wanneer had je interesse voor het maken van radio programma?

Al vanaf de jaren 70 ben ik actief in Hindoestaanse culturele en religieuze organisaties.
Vanaf de jaren 70 tot en met de jaren 90 actief de danskunst beoefend (bollywood dans, kathak en bharat natyam) en les gegeven. Podiumpresentatie is ook 1 van mijn liefhebberijen.

Waar komt deze interesse vandaar? Hoelang zit je al bij de radio?

Radio maak ik al vanaf mijn 18e. Echt interesse was het niet. Ik werd ontdekt door Satish Ramdat Misier en mocht meteen een tienerprogramma bij radio SRS maken. Toen had ik pas de smaak te pakken en sindsdien ben ik met onderbrekingen al 35 jaar bezig met radio.
In Breda, waar ik toen woonde, bij een lokale radio station programma’s voor Surinamers gemaakt. Daarna radio SRS – Rotterdam, OHM – radio Hilversum, Haagstad Radio in Den Haag en uiteindelijk Ujala Radio Amsterdam.

Wat vind je zo leuk aan programma maken?

Wat zo leuk is aan radio programma’s maken, is het bespelen van de luisteraars. Het is fascinerend om mensen die je tijdens het uitzenden niet ziet zo te bespelen dat je die sfeer, die gevoelens overbrengt die jij wil. Dit is geen manipulatie, maar meer net film maken zonder beelden. Tweede is, dat radio een goed medium is om je eigen kwaliteiten up to date te houden. Taal, cultuurkennis, religiekennis, kennis over het algemeen. Je probeert telkens jezelf te overtreffen bij het maken van programma’s en kennis die je hebt over te dragen. Het is toch zonde om kennis niet over te dragen, dat is verloren kennis.

Wat vind je het minst leuk aan programma maken?

Het minst leuke van programma’s maken is geen respons krijgen op wat je doet. Of het nou positief is of een beetje respons, feed back van anderen is altijd meegenomen. Als je niets hoort kun je je af en toe afvragen waarvoor en voor wie je dit allemaal doet.

Hebt u wel eens een blunder meegemaakt op de radio? En hoe lost u dat op?

Voorzover ik mij kan herinneren maak ik geen blunders op de radio en anders…..ik LL mij er gewoon uit, daarvoor ben ik toch presentatrice? Op alles voorbereid.
Leuke dingen heb ik vaker meegemaakt op de radio. Zoals bijvoorbeeld mijn grootste idool, bollywood zangeres Asha Bhosle mogen interviewen. Overigens heb ik veel plezier in al de programma’s die ik maak. Armaano Ki Baraat is mijn baby’tje, Mur Mur Ke Na Dekh ligt mij aan het hart (oude liedjes en Sarnami) en Karwa Sach is voor mij (en anderen) een eye opener.

Hoe kom je aan de stellingen van Karwa Sach? Bedenk je die zelf?

De stellingen voor Karwa Sach bedenk ik zelf en die haal ik uit het dagelijks leven. De dingen die mij overkomen of die ik om mij heen zie gebeuren. Diepgaande observaties maken Karwa Sach mogelijk.

Wat is het leukste wat je ooit hebt meegemaakt op de radio? Wat is jouw favoriete muziek?

De vraag wat mijn favoriete muziek is, is eentje die ik niet in 1 woord kan beantwoorden.
Iedereen weet ik ben een Asha Bhosle freak, maar dat betekent niet dat ik nergens anders naar luister. Eigenlijk vind ik alle muziek leuk, dat ik leuk vind ha…ha…ha…
Ik ben heel breed georiënteerd als het om muziek gaat, Hindi zowel anderstalig. Het moet goed in de oren klinken. Bij Ujala Radio zeggen ze wel eens; Lydia weet alles over oude liedjes. Sterk overdreven natuurlijk, maar ik weet inderdaad veel over de muziek van de jaren midden 50 tot eind 70. Oude liedjes hebben gewoon meer body of het nou om muzikale begeleiding gaat of over inhoud (tekstueel). Het is mooi te horen hoe men vroeger met woorden speelde, een bepaalde sfeer of gevoel kon oproepen. Net als radio maken.

Waarom Ujala Radio? Tu jaane hai toch?

Ik zou nu nog zo in Hilversum ergens bij de radio kunnen beginnen, maar wat houd mij tegen? Ten eerste de taal, 538 denkt al wat moet ik met een hindi/sarnami sprekende. Natuurlijk kan ik nederlands spreken, maar hindi is 1 van mijn liefdes. Sarnami maakt het mij mogelijk dat baba en mai mij begrijpen. Dan de liedjes, die mag je toch niet 24 uur elders in Hilversum of zo draaien? Last but not least, het contact met je achterban als je het zo wil noemen. Onze luisteraars kunnen je rechtstreeks bellen en met je praten.

Ujala betekent voor mij ontplooiing, voldoening en een hele grote familie erbij.

mail je reactie naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.